Ontdek de Brusselse wijken

Brussel, een stad die niet in één blik of woord te vatten is. Een stad die zich niet zomaar laat kennen, maar gaandeweg het hart van haar bezoekers verovert. De vele facetten die deze metropool rijk is blijven dag op dag verbazen, choqueren en bekoren. Opdat je niet zou verdwalen in de charmante chaos van de Brusselse straten stelde Discover Belgium voor jou dit beknopte overzicht op van de verschillende Brusselse wijken.

Historisch centrum

De vermaarde Grote Markt, door enkelen bestempeld als de mooiste ter wereld, vormt het hoofdpodium waarrond het Brusselse spektakel zich voltrekt. Hier vergaap je je aan de flamboyante neogotische pracht van het Broodhuis en neem je een selfie met waarschijnlijk de meest gefotografeerde Brusselaar en existence: Manneken Pis. Je ervaart in levende lijve de woelige geschiedenis van deze plek, getekend door drieste Spaanse veroveraars en verfijnde (woord)kunstenaars zoals Victor Hugo en diens naamgenoot Victor Horta. Na een lange ontdekkingsreis door de geschiedenis, verpoos je boven een dampende pot mosselen met frietjes in één van de vele gezellige eetgelegenheden die het historisch centrum rijk is.

Welke events vind je in historisch centrum?

Tour & Taxis en Molenbeek & het Kanaal van Brussel

Een eeuw geleden heeft deze regio een bloeiende industrie gekend, die na een lange neerwaartse tendens volledig herop leeft. Dat merk je duidelijk aan de snelle ontwikkeling van het enorme Tour & Taxis-terrein: een voormalig goederenstation en opslagplaats bij de haven van het kanaal Brussel-Charleroi, dat zich ontpopte tot bruisend evenemententerrein. Er vinden het hele jaar door talrijke happenings plaats. In de gerenoveerde Gare Maritime ontdek je zelfs The Belgian Bar, onze eigen bar met Belgische dranken & lekkere sandwiches.

Welke events vind je in Tour & Taxis, rondom het kanaal van Brussel?  

De Zavel & de Marollen 

Tijdens een wandeling door de Zavel en de Marollen vloeien volkse authenticiteit en adellijke pracht naadloos in elkaar over. Beide wijken zijn het levende bewijs van de sociale strijd die decennialang in Brussel heeft gewoed. Waar de kleurrijke Marollen bezaaid is met historische arbeidersbuurten, charmante winkeltjes en talrijke liefdadigheidsorganisaties, wemelt het in de Zavel van de prijzige antiekwinkels, elegante couturierzaken en stijlvolle chocolatiers. Hier bewonder je de majestueuze Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk met haar gildebeelden, waarna je een uniek stuk op de kop kan tikken op de oudste antiekmarkt van Brussel. Kortweg: een contradictorisch bezoek dat je bij zal blijven!

Welke events vind je in de Zavel & de Marollen? 

Sint Gillis & Horta


Sint-Gillis is een kleine gemeente ten zuiden van Brussel die haar geringe oppervlakte compenseert met een uitgesproken karakter (en volgens sommigen ook een uitgesproken geur, gezien de gemeente gekend staat als de spruitjesgemeente!). Fraaie patronen en gracieuze vrouwengestalten sieren er de gevels van de statige oud herenhuizen, en de dagelijkse markt zorgt er voor een kleurrijk en pittoresk tafereel. Niet te missen is ook het Victor Horta museum, dat met zijn karakteristieke draaitrappen en glasramen in Jugendstil (beter bekend als Art nouveau) jaarlijks tot 25.000 bezoekers trekt. De gemeente baadt ook in het groen door de aangelegde wandelpaden en parken die een welke afwisseling zijn van het roerige stadsleven.

Welke events vind je in de wijk Sint Gillis?

Kastelein


Dat de Kasteleinwijk, ook weleens ‘Klein Parijs in Brussel’ genoemd, bruist van de kwaliteitslabels, design en elegante merkkledij, zou niemand mogen verbazen. Brusselse ontwerpers werden hier voorgegaan door de meesters van de art nouveau, die hun stempel onuitwisbaar op deze wijk hebben gedrukt. Ook hippe wijnbarretjes en restaurants zijn hier alomtegenwoordig, en bieden je talloze mogelijkheden om bij te komen van alle indrukken die je hebt opgedaan tijdens je bezoek aan Brussel. Toch liever verpozen in het groen? Neem dan je picknick mee naar het aangrenzende Tenboschpark, dat met zijn rijkdom aan flora één van de interessantste parken in Brussel mag worden genoemd.

Welke events vind je in Kastelein? 

De Europese wijk


De Europese Wijk, het kloppend hart van het Europese project, is op z’n minst impressionant te noemen. Van hieruit zetten dagelijks duizenden mensen hun beste beentje voor om de Europese machine draaiende te houden en te verbeteren, een complex radarwerk dat een bezoek zeker waard is! Op het hippe Luxemburgplein kan je (vooral op donderdagavond) het glas heffen met de vele expats die in Brussel vertoeven, of je kan een bezoek brengen aan het Jubelpark met zijn indrukwekkende triomfboog. Een heerlijk Belgisch biertje in het hippe café Le Grand Central in combinatie met een frietje met mayonaise bij Frituur Antoine mag uiteraard niet ontbreken!

Welke events vind je in de Europese wijk?

Elsene, Flagey & Matonge

Het multiculturele en contradictorische aspect van Brussel is ook hier alomtegenwoordig. Van de welgestelde wijk bij de schitterende Vijvers van Elsene langs het Eugène Flageyplein wandel je rechtstreeks naar het levend bewijs van België’s koloniale verleden: het ‘Klein Zaïre’ van Brussel, beter bekend als de Matonge-wijk. Hier vind je vrolijke stoffen- en pruikenwinkels alsook restaurantjes in de couleur locale met bijbehorende Afrikaanse specialiteiten. Later zijn ook Aziatische, Indische en Pakistaanse gemeenschappen hier neergestreken, waardoor deze regio een bonte mix van culturen is geworden die je als bezoeker binnen enkele ogenblikken een blik op de wereld gunt.

Welke events vind je in Elsene?

Laken, het Koninklijk Paleis & het Atomium

Wie kennis wil maken met het blauwe bloed dat door België’s aderen stroomt, is in Laken aan het juiste adres. Hier ga je op visite in het Koninklijk Paleis, maak je een vorstelijke wandeling in de koninklijke serres en eindig je met een royale maaltijd in één van de vele gezellige eetgelegenheden in Laken. Een bezoek aan het ultieme boegbeeld van België mag uiteraard ook niet ontbreken: het Atomium, ontworpen voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958 door André Waterkeyn en sindsdien dé toeristische trekpleister van ons land!

Welke events vind je in Laken?

Ontdek de Brusselse wijken
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x